Vrouwen zijn echt wel anders!

Sjoukje KaragiaourisDe overgang, HormonenPlaats een reactie

Hormonen tijdens overgang

Deel dit bericht!

Het vrouwelijk wonder

Het verschil zit ‘m echt niet alleen in dat stuk(je) extra waar mannen mee geboren worden. Nee, het verschil is zoveel groter. Vrouwen kunnen nieuw leven voortbrengen…dat is een groot wonder…eigenlijk het grootste wonder op aarde! En daarom is het vrouwenlichaam heel anders dan die van de man. De werking van de hormoonhuishouding is een groot verschil tussen man en vrouw. De hormonen zijn best wel de leiders in je lijf: ze bepalen voor een groot deel je gezondheid maar ook je humeur en hoe fit je jezelf voelt. Ook bepalen de hormonen of je vet verbrandt of juist vasthoudt en of je makkelijk spieren opbouwt…hoe trouw je ook naar de sportschool gaat of een dieet volgt. En niet te vergeten of je wel of niet cellulitus hebt maar ook voor een groot deel hoe je nagels, haren en huid eruitzien. Bovendien bepalen je hormonen of je onder alle omstandigheden relaxed kunt blijven of dat je snel in de stress schiet. Spring je ‘s ochtends energiek je bed uit of heb je er alles voor over om nog even te blijven liggen? Ook dat bepalen grotendeels je hormonen. En dan die eetbuien, dat is geen gebrek aan wilskracht maar ook weer die hormonen die je op weg sturen om in de keukenkastjes of koelkast naar lekkers te zoeken! Voel je je blij en gelukkig of ben je wat depri en angstig? Ook daarin spelen de hormonen een grote rol evenals bij je concentratievermogen en laat staan die vergeetachtigheid. Waar had je die sleutels ook alweer neergelegd? Tijdens de overgang kunnen al deze dingen een rol spelen.

Die bepalende hormonen toch!

Veel vrouwen, maar zelfs ook huisartsen, leggen vaak geen verband tussen de verschillende symptomen die zich openbaren en de veranderende hormonenhuishouding tijdens de overgang. Wanneer je opvliegers hebt, gevoelige borsten, schildklierproblemen, onregelmatige menstruatie of niet meer vruchtbaar zijn dan leggen we vaak nog wel de link met de hormonen. Maar je depressief, labiel, onzeker voelen, hartkloppingen hebben, slapeloosheid ervaren, geen zin in seks of pijn daarbij hebben worden vaak niet gelinkt als een mogelijkheid van de overgang.

De magie van hormonen

Dat voel je wanneer je hormonen in balans zijn en je geleerd hebt om ”samen te werken” met je hormonen. Je voelt je blij en energiek, je hebt zin om in actie te komen en ziet er stralend uit ongeacht je leeftijd. Veel vrouwen hebben last van de hormonen wanneer die niet in balans zijn en dat zie je met name tijdens de overgang. Het is zo ontzettend jammer dat de focus van de reguliere medische wereld maar ook de samenleving zo gericht is op het bestrijden van ziektes en klachten in plaats van te kijken naar wat nu eigenlijk gezondheid is en dat wij een ingenieus samenhang zijn op mentaal, emotioneel en fysiek gebied. Van medicijnen studeren naar gezondheid studeren! Werken aan of bezig zijn met je gezondheid en je energiek voelen is een heel ander proces en toch veel effectiever en leuker dan de strijd tegen ziekte waarbij je vaak je eigen verantwoordelijkheid uit de weg gaat en verwacht dat anderen het voor je gaat oplossen. Genezen is in die zin eigenlijk een bewustwordingsproces. Wat wil je ziek-zijn je vertellen? Wat zou de reden zijn dat bepaalde klachten zich (steeds maar weer) openbaren? En waarom zou de een wel die klachten hebben en de andere niet onder dezelfde omstandigheden? Hebben overgangsklachten misschien een (spiritueel) doel?

Eigen wijsheid

Met klassieke homeopathie kun je je hormoonhuishouding in balans brengen omdat deze geneeskunst jouw zelf-genezend vermogen aanspreekt zodat jij meer in evenwicht komt op zowel mentaal, emotioneel als fysiek gebied. In die zin genees je dus jezelf met behulp van (een) geneesmiddel(en) die passen bij jou! Daarbij kun je zelf met een gezonde leefstijl en voeding dit genezingsproces positief beinvloeden. Al een paar duizend jaar geleden zei Hippocrates immers al: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.” Niet minder belangrijk is het begrijpen en leren omgaan met de kracht van de gedachte. Een juiste mindset is een zo belangrijk onderdeel van je gezondheid maar ook wat je wilt doen in je leven, waar gaat je hart naar uit? Aan alles wat je aandacht schenkt groeit (dus ook je negatieve gedachten…).

Huh…kan ik dan mijn eigen leven creëren?

Dat maakt dat de kracht van de gedachte, je intentie en de actie die je neemt zo ontzettend belangrijk in heel je persoonlijke ontwikkeling en bewustzijn en dus ook van invloed op je gezondheid, je vitaliteit en je gelukkig voelen…hoe je omstandigheid op dat moment ook maar is. Een situatie kun je vaak niet gelijk veranderen maar wel hoe je je zelf daarin zet…en dan kun je gaan ervaren hoe dingen kunnen gaan veranderen in je leven, een leven die je leeft vanuit je hart.

Eigen verantwoordelijkheid

Eerst was ik wat sceptisch maar de laatste tijd gebruik ik steeds meer, zowel in de praktijk als in mijn persoonlijk leven de waardevolle kracht van essentiele olieen als aanvulling bij een homeopathische behandeling of gewoon op zichzelf. Wat ik zo mooi hieraan vind is dat mensen zelf leren omgaan met deze olieen en de weldaad ervaren.

Ook het leren werken met een Eerste Hulp-kit met bijna 40 homeopathische middelen om jezelf,  je kind, je partner of je huisdier in eerste hulp situaties te helpen met tal van klachten spreekt mij juist zo aan omdat ook dat je aanzet tot eigen initiatief nemen en dus om eigen verantwoordelijk te nemen t.o.v. je gezondheid. Bovendien bespaart het je veel kosten en geeft het een goed gevoel om op een natuurlijke maar krachtige wijze jezelf of je omgeving te helpen. Nog steeds krijg ik enthousiaste reacties van geboekte succesjes…hoe leuk is dat?!

Lijkt het jou ook leuk om zelf aan de slag te gaan met essentiele olieen of wil je graag een (thema)Workshop volgen? Een Workhop “De Overgang” met essentiele olieen (1 avond)  is al in de maak! Stuur mij alvast een email wanneer je interesse hebt.

En/of heb je belangstelling voor een Workshop Doe Het Zelf met Homeopathie ? In 3 avonden of op 1 dag (inclusief een soep/lunch) en een verhelderende presentatie en een boek die je meekrijgt leer je hoe en wanneer je homeopathie zelf kunt toepassen met je Eerste Hulp-kit! Heb je interesse of wil je meer weten? Stuur mij een email!

Heb je misschien last van overgangsklachten of heb je daar twijfels over? Maak gewoon een afspraak! Klassieke homeopathie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering … dat is dus mooi meegenomen! Bovendien bied ik je de mogelijkheid bij het volgen van een 4-maanden traject om in termijnen te betalen.

Wil je eerst een GRATIS Skype-sessie of afspreken in mijn praktijk? In 20 minuten geef ik je vrijblijvend informatie over het traject en zeker ook nog een paar tips. Een vooraf in te vullen intake-formulier maakt onderdeel uit van deze gratis sessie om je goed van dienst te kunnen zijn. Maak hier een afspraak!

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.